Näin kesytät kaaoksen kotona

Löysin vanhan artikkelin, joka on ihan ajankohtainen tälläkin hetkellä. Kannattaa lukea!
Taas kaaos kotona, ja joulu lähestyy uhkaavasti. Aloita kodin kaaoksen kesyttäminen oman mielen hallinnasta, niin tulokset ovat taattuja.

pukuhuone1

Mistä niitä kyniä, parittomia sukkia, vaatekasoja, rumia posliinienkeleitä ja turhaa ”luultavasti tarvitsen tätä joskus” -tyyppistä kamaa oikein kertyykään?

Kodin kaaoksen saa hetkellisesti hallintaan siivoamalla, mutta jos varsinainen syy tavarapaljouden kerääntymiseen jätetään selvittämättä, sama kaaos palaa paikalleen heti arjen asettuessa uomiinsa.

1. Älä hamstraa

Asiantuntijoiden mukaan suurimmassa osassa meistä asuu pieni tavaroita säilövä hamsteri. Vanhasta ei voi luopua, ja uutta tarvitaan täydennykseksi ennen kuin edellinen on ehtinyt edes kulua. Tavara tuo meille mielihyvää ja turvallisuudentunnetta.

– Tavaroihin kiintyminen ja niistä kiinnipitäminen kuuluu lapsuuden kehitysvaiheeseen. Joskus luopumista täytyy harjoitella, kertoo psykoterapeutti ja tunnetutkija Mikael Saarinen.

2. Selvitä oma tyylisi ja seuraa sitä

Englantilaisen sisustusguru Sir Terence Conranin mielestä kodin kaaoksen selvittämisessä on ensiarvoisen tärkeää selventää oma maku ja tyyli.

Tosiasia on, että toiset rakastavat runsautta ja toiset viihtyvät mieluummin lähes tyhjissä tiloissa.

3. Karsi, luovu, vie pois!

Kodin viihtyvyys pääsee repsahtamaan silloin tällöin jokaisessa sisustustyylissä. Tuolloin paras palautus ruotuun on karsiminen. Ylimääräiset laitetaan joko asianmukaisesti säilytykseen, annetaan pois, viedään kierrätykseen – ja osan paikka on suoraan roskakori.

4. Laita tavaroita välillä jäähylle

Kaikkea ei ole syytä pitää aina esillä. Tavara tuntuu taas uudelta ja mielenkiintoiselta, kun se on hetken ollut poissa silmistä. Toisaalta uudelleen esille nostettuna se voi löytää myös paljon aiempaa sopivamman paikan kodin sisustuksessa.

Pieni jäähy voi helpottaa myös lopullista luopumista, kun kiihkeimmät tunnesiteet ovat varastoinnin aikana jäähtyneet.

5. Järjestä järkevää säilytystilaa

Tavaroiden joka puolella pursuamista selitellään lähes poikkeuksetta säilytystilojen niukkuudella. Se on myös kiistaton totuus, jos kodissa on keskitytty irtotavaroiden osteluun kaappitilojen määrän kustannuksella.

Pieneenkin yksiöön on järkevää asentaa riittävän suuret ja tilaan hyvin suunnitellut kiinteät säilytyskalusteet. Kun kaiken lattioilla rönsyävän ylimääräisen tavaran saa mahtumaan kaappeihin, kallisarvoiset neliöt vapautuvat oleskeluun.

6. Kokeile rohkeasti pikaratkaisuja

Ongelmasta voi selviytyä myös väliaikaisin pakkausjärjestelyin ja pienin kustannuksin. Umpiopakkaaminen tuo ratkaisun, kun säilytettävänä on esimerkiksi pino villapaitoja, kasa tyynyjä ja vierasvaratäkit ja tilaa parin kaapin hyllyn verran.

Tämä estää myös tekstiilejä imemästä ummehtunutta ilmaa, ja ne säilyvät raikkaana pussin aukaisemiseen saakka.

Jutta Rissanen

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s