Näin pääset eroon turhasta tavarasta- Hyvä terveys-lehti

Monen kotona tavaroiden yleinen olomuoto on kasa. Ja niistä kasoista halutaan kiihkeästi eroon, jopa ammattilaisen avulla.

Tuula Lahtinen - ammattijärjestäjä

Työpiste on siisti, paperit sievästi pinoissa, mapit ryhdikkäästi riveissä. Kummilapset hymyilevät valokuvissa nätisti vieretysten eikä kirjovehkassa ole yhtäkään ruskeaa lehteä. Mutta kotona odottaa kaaos: avaamattomat postit lojuvat mattona eteisen lattialla, olohuoneen pöydästä on tullut epämääräisen sälän loppusijoituspaikka, siellä täällä näkyy kirjapinoja ja vaatemyttyjä. Kaapit pitää avata varoen, koska niistä saattaa tulla niskaan ihan mitä tahansa – sen Tuula Lahtinen jo tietääkin.
Hän on professional organizer, ammattiraivaaja, jolle hujan hajan olevat huushollit ovat tuttua työsarkaa.
– Ihminen tulee helposti sokeaksi sotkulle. Kun tottuu siihen, että tämä nyssäkkäkasa on ollut tässä kolme kuukautta, se voi hyvin olla siinä vaikka vuoden. Kotiin muodostuu reittejä: rappusissa harpataan yhden kasan yli ja matkalla keit-tiöstä makuuhuoneeseen kaarretaan tuosta, kun ei päästä suoraan läpi, Lahtinen kuvailee.

Mieti, miksi säilytät mitäkin

Lahtinen kutsutaan hätiin silloin, kun kodin kaaos muuttuu hallitsemattomaksi. Hän raivaa turhat tavarat pois ja järjestelee tarpeelliset tavarat paikoilleen järkevämmin. Kaatopaikalle tai kierrätykseen päätyy yleensä monta jätesäkillistä kamaa.
– Kodeissa säilytetään hirveästi roinaa, kuten tyhjiä pahvilaatikkoja: on ostettu uusi kahvinkeitin, ja säästetään pakkaus. Paljon on myös rikkinäisiä tavaroita. Ne pitää laittaa pois tai korjauttaa. Miksi pitää jotain, mitä ei voi käyttää?

Uusi koti kierrätyskeskuksesta

Tamperelaisen Tuula Lahtisen asiakkaat ovat tuiki tavallisia ihmisiä: työssä käyviä pariskuntia, eläkeläisiä, lapsiperheitä. Yhdistävänä tekijänä on vain tavara, josta ei päästä eroon omin voimin.
– Moni sanoo, ettei saa mitään aikaiseksi yksin. Yhdessä innostus tarttuu. Rupattelemme samalla kun tyhjennämme vaikka vaatekaappia. Kysyn suoraan, että lähtisitkö nyt tämä päällä kävelemään Hämeenkadulle.
Vaatekaappien lisäksi Lahtinen syynää kaiken muunkin: keittiön kaapit tyhjennetään vanhentuneista ruokatarvikkeista, ostoskanavalta tilattu kuntopyörä joutaa kierrätykseen ja lahjaksi saadut koriste-esineet myyntiin.

Luottamuksellista hommaa

Joskus Lahtinen toimii yksin. Mistä hän voi silloin tietää, mitä tavaroita voi heittää roskiin ja mitä pitää säilyttää?
– Olen käynyt läpi esimerkiksi yrityksen papereita ja yksityisiä papereita. Kyllä niistä näkee, ovatko ne tärkeitä vai eivätkö ole. Mutta onhan tämä luottamuksellista hommaa, kun pääsee penkomaan kodin pyhimpiä paikkoja.

Miksi joku kerää tavaraa, mutta toinen ei? Kyse on persoonallisuuseroista, joita voi oppia ymmärtämään.

Kulutuskäyttäytymistä tutkinut kauppatieteiden tohtori Mika Pantzar ymmärtää halun päästä tavarasta eroon.
– Omaisuudesta huolehtiminen vaatii aina vaivannäköä. Myös ympäristöasiat ovat pinnalla. Tästä syystä tavarasta irrottautuminen voi tuntua helpottavalta tai vapauttavalta.
Pantzar kuitenkin huomauttaa, että luopumista on aina edeltänyt hamstraaminen: ne ovat hyvin lähellä toisiaan.
– Kun vauraus on kerran nähty ja koettu, siitä on helpompi luopua. Tämä on rikkaan valtion ihmisten hupia.
– Kulutus on kuitenkin osa elämää, eikä siitä kannata kantaa tarpeettomasti huonoa omaatuntoa. Jos ihminen kokee jonkin esineen tarpeelliseksi, se on tarpeellinen.

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s